Steve Jobs kritika

A Gettómilliomosért Oscart kapott Danny Boyle nagyszerű rendezésében és Aaron Sorkin (Social Network – A Közösségi háló, Pénzcsináló, Híradósok) forgatókönyvíró legújabb gyöngyszemében valódi sztárparádénak lehetünk szem és fültanúi, azonban ez csak az egyik érv a sok közül, amiért a Steve Jobs életének kiragadott kulcsmomentumait feldolgozó filmet nem csak kockáknak javasolnám megtekintésre.

Bár tény, a valós eseményeket feldolgozó történet nem éppen tekinthető könnyed délutáni kikapcsolódásnak, mivel a 123 percbe tömörített csonka életrajzi drámában csak úgy röpködnek az információk, akár a száloptikában a fénysugár. Azonban a vetítés végére még a Steve Jobs életét és munkásságát csak felületesen ismerők számára is egyértelművé válik a felismerés, hogy életműve valóban és elismerten kiemelkedő jelentőséggel bír a számítástechnika történetében. Összességében pedig elmondható, hogy mindezt egy rendkívül igényes, szórakoztató, lényeget megragadó és szókimondó jellemrajz keretében sikerült vászonra vinni az alkotóknak, többek közt ennek is köszönhetően értékelhető az eddigi idei felhozatal kétségkívül egyik legfigyelemreméltóbb filmes alkotásaként.

A három felvonásos életrajzi film cselekménye a három fő termékbemutató köré csoportosul, melyek mindegyikén a Steve életében meghatározó szerepet betöltő emberek; családtagok, barátok, kollégák, sajtósok futkosnak fel alá a vásznon, élethűen tükrözve a kulcsszereplő emberi kapcsolatainak kuszaságát és jellemének komplexitását. Az első jelenetben 1984-ben járunk, a Macintosh termékbemutatóján, amikor is már túl vagyunk az Apple cég alapításán, valamint a kezdeti sikereket hozó Apple I és Apple II-n, melyek közül az utóbbi Steve Wozniak (Seth Rogan – Az interjú, Zöld darázs) elektromérnöknek, Jobs barátjának és tervezőtársának a vesszőparipája lesz kettejük ellentmondásokkal teli, ám produktívnak mondható kapcsolatában. Hamar kiderül, hogy az új termék jócskán felül van árazva, és a Jobs által végsőkig támogatott zárt rendszer -elvnek sem volt túl kedvező a fogadtatása. A zárt rendszer vs. nyitott konstrukció dilemma valójában a számítástechnika egyik nagyon érdekes, talán laikusok által is könnyen interpretálható alaptézise; mindkettőnek van hátránya és előnye attól függően, hogy milyen szempontok a mérvadóak. Mindenesetre már az első felvonásban kiderül, hogy a speciális eszközigény a szétszereléshez egy tudatos, stratégiai döntés része, mely Jobs fixaideájaként nem éppen nevezhető felhasználóbarátnak.

A MovieAddicts szerzőitől a teljes Steve Jobs kritika itt olvasható.
Mozipremierek, a legfrissebb pletykák, hírek a filmvilágból

Tetszett a Steve Jobs kritika? Oszd meg barátaiddal is

2016-01-15T05:27:46+00:00

A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google i