Az nCore üzemeltetői az orruknál fogva vezetik a hazai forgalmazókat?

Nagyobb paradoxont el sem lehetne képzelni a hazai filmes berkekben, minthogy az nCore üzemeltetőit, akik több százmilliós veszteséget okoznak évente a hazai forgalmazóknak és moziüzemeltetőknek, a forgalamazók a keblükre ölelik. Pedig most valami ilyesmi szörnykép alakult ki.

A semmiből tűnt fel bő egy éve a Mafab.hu, a Magyar FilmAdatbázis oldal, nem titkolt célként pedig egy alternatívát kívántak felállítani a filmes adatbázis területén hosszú ideje verhetetlen Port.hu oldallal szemben. Dicséretes is lehetne a kezdeményezés, hiszen a Port.hu az évek alatt megfáradt, nehézkesen jelennek meg az információk az új filmekről, épp ideje volt egy IMDb szinten üzemelő oldal indítása, a Mafab ezt a célt szolgálná.

Kezdetben a Mozi Mánia is kereste a kapcsolatot az oldal szerkesztőivel, számos közösen szervezett premier előtti vetítést is megélt a kapcsolatunk, majd fura dolgok kezdtek történni a Mafab háza táján. A Mafab oldal főszerkesztője, Horváth Gergő azzal keresett meg, hogy szeretnének egy összegző kritikai részt kialakítani az oldalon, csupán egy linket kellene elhelyeznem a kritikáknál. A küldött linket megvizsgálva viszont én arra jutottam, hogy ez inkább a Mafab.hu-nak előnyös, hiszen olyan kódsort tartalmaz, amivel a Google találati listán kiemelkedő eredményeket érhet el a Mafab, így megköszönve a lehetőséget inkább nem csatlakoztam a kezdeményezéshez. Sajnos számos, jóformán az összes kritikát publikáló oldalt sikerült befűzni, így mostanra a Mafab linkje erősebb, mint az IMDb támogatását élvező Port.hu linkjei.

Laikusok számára némi magyarázat: a weboldalak egy véget nem érő versenyben vesznek részt, hiszen az oldalak forgalmának jelentős részét a Google találat biztosítja. Ez kezdő oldalaknál 15-20%-a a napi forgalomnak, profi háttérrel rendelkező oldalaknál akár 45-50% is lehet ez az arány. Magyarul, ha elől szerepel egy oldal a Google találatoknál, akkor minden egyes kattintás ajándék. A Mafab oldalának elérési adatait itt tudod megnézni.

Ezzel önmagában nincs is gond, mint írtam ez egy verseny az olvasókért, hiszen egy oldal a látogatottságból próbálja fenntartani magát. Egy ügyes trükköt vetett be a Mafab, de a rövid időn belül elért kimagasló látogatottsági eredményeikhez ez önmagában kevés lenne.

Következett a következő furcsaság, ami viszont már sokkal érdekesebb.

A legnagyobb hazai Torrent oldalon, az nCore-n megjelentek a Mafab linkek. Itt érdemes megjegyezni, hogy a hazai jogvédők évek óta próbálják az nCore üzemeltetőit fülön csípni, de mivel profik az oldal üzemeltetői a macska-egér játékban, így ez elég nehézkes. Az nCore-n egyébként nem található Google hirdetés, hiszen ha az oldalt üzemeltetők úgynevezett Google AdSense linket helyeznének el az oldalon, akkor azonnal meg is lenne az oldal üzemeltetője. Ez egy fontos momentum a történetben, de erről majd egy picit később.

Természetesen az nCore oldalon is lehet hirdetni, nehézkesen bár, de hozzá lehet jutni banner helyekhez, borsos áron, hiszen több milliós látogatottsága van az nCore oldalnak, így méregdrága egy banner hely. Érdekesség, hogy a Mafab egyik pillanatról a másikra jelent meg az nCore oldalán, mindegyik filmnél, ami elérhető a Mafab adatbázisában, ami per pillanat 270.966 film. Gyakorlatilag a Mafab indulásától elérhetőek az oldal linkjei az nCore oldalán. Nem érdekes?

Logikusan gondolkodó ember agyában rögtön villan a kérdés: ha egy banner ára csillagászati összegekbe kerül az nCore oldalon, akkor mennyibe kerülhet minden filmnél linkel ellátott banner, ami a Mafab oldalára mutat? Egyből érkezik a következő kérdés is: hogyan lehet egyik napról a másikra ennyi linket elhelyezni? Izmos informatikai háttérrendszer szükséges hozzá, vagy esetleg komolyabb kapcsolat a Mafab és az nCore üzemeltető között? Esetleg ugyanazok üzemeltetik a két oldalt? A végére marad egy harmadik kérdés is: mekkora tőkére van szükség egy ilyen mértékű “marketinghez”?

Három éve üzemeltetem a Mozi Mánia appot, némi rálátással rendelkezem az árakra. Egy PR cikk, a megjelenítő oldal látogatottságától, Google találati értékétől függően 20.000-100.000 Ft+ÁFA. Egy banner pedig 30.000 Ft+ÁFA/hó ártól indul. Lehet számolni. Bizony, 270.966X30.000 Ft+ÁFA. A kapott összeget egy jobb amerikai film is megirigyelné bevételként. Ki tudná ezt finanszírozni egy frissen indult oldal, mint a Mafab esetében?

Máris vissza tudunk kanyarodni a korábban emlegetett Google hirdetésekhez. Ugyanis ha valaki erre a bevételre építi az oldalát, az jelentős összegre tehet szert, ha tud hozzá látogatót is szerezni. A Mafab pedig a Google reklámok elhelyezésében profi, ezt bármelyik szakértő első ránézésre megállapítja. A bevétel havi több százeres tétel lehet, de akár milliós összeget is generálhat.

Szó volt róla, hogy az nCore oldalon nem lehet Google AdSense hirdetést elhelyezni, viszont ha legális oldalt készítenek az nCore üzemeltetői, ahová tudatosan irányítják az nCore látogatóit, azzal már nincs probléma. Ha csupán az nCore látogatóinak 10%-a kattint a Mafab linkekre máris százezres bevételt generálhat legálisan a reklámokból a Mafab. Az nCore üzemeltetői rájöttek hogyan szerezzenek legális bevétlet olyan oldalból, amiből gyakorlatilag nem lehetne, hiszen kizárólag illegális tartalmak érhetőek el az oldalukon?

Kicsit vizsgáljuk meg a Mafab látogatottságának összetételét. Máris látható, hogy több nCore linkről is érkezik forgalom a Mafabra. Tulajdnoképp a Mafab forgalma kizárólag az illegális oldalakon elhelyezett linkekre épít. Mindenkinek összállt már a kép?

Azonban ha ennyi nem lenne elég, elindult egy új oldal is, a Hessteg.com, érdekes módon az oldal linkjei szintén megjelennek az nCore oldalon, szintén hatalmas számban. Mi tölthető le nagy számban még az nCore-ről illetálisan? Egy cseppet segítek: JÁTÉK! Mi nincs saját cikként a Mafab oldalán? Kritika. Mivel foglalkozik a Hessteg.com? Bizony, népszerű játékokról jelenttnek meg cikkeket, teszteket, valamint önálló filmkritikákat publikálnak. Hoppá! Dupla bevétel a Google AdSense rendszerből?

További érdekesség, hogy a Hessteg.com szintén gigászi, minden hazai weboldal tulajdonos álmaiban szereplő látogatószámokat produkált, alig pár hónappal az indulás után. Ez aztán a gyors karrier! A Hessteg.com oldal statisztikáját itt tudod megnézni. A Hessteg forgalma kizárólag az illegális oldalaktól származik.

Hogy jönnek ide a hazai forgalmazók? Több szempontból is érdekességek várnak Rád, kedves olvasó. A fent olvasható képletet több hazai forgalmazó képviselőjének, mozivezetőnek is levezettem, mondanom sem kell, hogy a kutyát nem érdekelte, függetlenül attól, hogy nem kell csavaros ész átlátni a helyzetet. Nyílt titok a filmekkel foglalkozó oldalaknál, hogy a Mafab és a Hessteg szoros kapcsolatban áll az nCore üzemeltetőivel. Mégsem lép senki!

A legnagyobb furcsaság viszont most következik. A Mafab főszerkesztője, Horváth Gergő a minap “házalni” kezedett a filmes oldalaknál, hogy a Parlux forgalamazó megbízásából premier előtti vetítést szervezhetnek. Magyarul, már hazai forgalmazó is nyíltan támogatja a Mafab oldalát, akik a fent leírtak alapján erős gyanúval a “sötét oldal” képviselői is egyben. Lehet, hogy a Parluxnál nem látják a fától az erdőt? Természetesen előfordulhat, hiszen a Mafab bevételeiből még 24.hu-es PR cikkre is futotta, ahol magasztalják magukat, elért eredményeiket.

Számos filmes oldal főszerkesztőjét megkérdeztem, hogy mit reagált a megkeresésre. A válaszok, amiket kaptam az oldalak főszerkesztőitől világos üzenetet közvetítenek:

A “Mafab problémát” átlátják, érzik hogy erős oldal lett a Google kereső szempontjából a Mafab, részben a korábban említett “minden oldal kritikája egy oldalon elérhető” link miatt. Tudják, hogy a Mafabot a “kritika bekérő link” révén maguk emelték “magasba”, és nem kérnek ebből többet. Visszataszítónak tartják, hogy az illegális fájlcserélő oldalon megjelenik a Mafab linkje, hiszen fura látni, hogyan mosódik össze az illegalitás a legális forássokkal. Innentől pedig egyenesen vérlázítónak tartják, hogy ezt hazai forgalmazó is nyíltan támogatja.

Én nem vagyok nyomozóhatóság képviselője, sem jogvédő szervezet aktivistája, de még vagy ötven kérdés merült fel bennem, amit azért érdemes lenne Horváth Gergőnek, a Mafab főszerkesztőjének feltenni az nCore és a Mafab kapcsolatáról. A végén még az is kiderülhetne, hogy az évek óta sikertelenül keresett nCore üzemeltetőjére bukkantunk.

Zárásként még egy-két gondolat, amit fontosnak érzek megjegyezni, hiszen Magyarországon vagyunk, a rosszindulat melegágyában.

NEM a Mafab vélt, vagy valós sikereit irigylem. Három év alatt, a semmiből hoztam össze egy sikeres, díjnyertes okostelefon alkalmazást, amely nem utolsó sorban túl van a 250.000 letöltésen. A maga módján jelentős szeletet hasítva ki ezzel a “hazai filmes tortából”. Szerkesztem Magyarország legtöbb feliratkozójával (25.700) , a legtöbb megtekintést generáló mozielőzetes YouTube csatornáját (havi 1,2-1,6 millió). Egy mozi, valamint több forgalmazó jóvoltából, partner filmes oldalak hathatós segítségével több, mint 10.000 premier előtti vetítésre szóló jegyet adhattam át a szerencséseknek, néhány mozzanatot kiragadva a Mozi Mánia app eddigi szűk három évéből. Aki irigykedéssel vádolna joggal gondolnám, hogy elgurult a gyógyszere. Egyszerűen engem (nagyon remélem, hogy nem csupán engem, de számos döntéshozót is) zavar, ha az orromnál fogva próbálnak vezetni.

Tisztában vagyok vele, hogy a cikk megjelenésével egy időben húzhatom le a WC-n a Mozi Mánia app projektet, hiszen valami furcsa oknál fogva a honi filmes berkekben a Mozi Mánia app kerül majd a közutálat középpontjába , innentől kezdve hazai forgalmazó, moziüzemeltető nem fog szoba állni velem. Tudom azt is, hogy az illetékesek tétlenségükben semmit nem fognak tenni az ügy felgöngyölítése érdekében. A Mafab, a Hessteg és az nCore a továbbiakban is virágozni fog, a forgalmazók pedig végignézik, hogy hogyan buknak naponta milliós bevételeket az nCore-nak köszönhetően, valamint hogyan juttatnak jelentős összegű legális bevételeket a vélhetően egy érdekszférába tartozó illegális és legális tartalmat megjelenítő három oldal üzemeltetői zsebébe.

2016-05-23T18:22:54+00:00

A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát. További információ

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close